Delftse architectenbureau wint internationale prijs

Architect Delft

 

Het architectenbureau Wilton van Eeghen heeft de internationale prijsvraag voor het ontwerp van het nieuwe Europese hoofdkantoor van Unilever gewonnen. Het gebouw staat in Rotterdam, in Nederland. Van Eeghen nam het op tegen 668 andere bureaus uit 45 landen. De winnende inzending werd daaruit geselecteerd op basis van een reeks gedetailleerde criteria die specifiek waren voor elke fase. Deze omvatten architectonische strategieën die een langetermijnvoordeel voor Unilever mogelijk maken, evenals een innovatieve oplossing die een efficiënt proces tijdens de bouw en een effectieve integratie in de stad mogelijk maakt. Daarnaast was het essentieel dat de ontwerpers konden aantonen hoe zij met hun ontwerpoplossingen rekening hadden gehouden met factoren als energieverbruik, klimaatbeheersing en daglichttoetreding. Het nieuwe hoofdkantoor is gevestigd in een van de meest iconische gebouwen van Rotterdam: het voormalige pakhuis Blauwbrug in het Oosthavengebied. Met zijn unieke betonnen gevel en ommuring is deze voormalige scheepswerf getransformeerd tot een modern kantoorgebouw van 36 verdiepingen en 10 meter hoog. Echter als u opzoek bent naar de beste architect van Delft kunt u hier direct terecht, lees verder voor meer informatie.

Strategieën geïntegreerd in gebouwontwerp

Het nieuwe hoofdkantoor is ontworpen als één vloeiende ruimte met de grootst mogelijke zorg en aandacht voor sfeer en geluid. Daarom hebben de architecten ervoor gekozen strategieën te integreren die de luchtkwaliteit en het daglicht regelen. De structuur van het gebouw zelf is zo ontworpen dat er verschillende klimaatopties mogelijk zijn, zodat de plantengroei verschillen in temperatuur kan compenseren. Dit zorgt niet alleen voor een optimale luchtkwaliteit, maar ook voor een reeks natuurlijke lichtomstandigheden die de optimale hoeveelheid vitamine D leveren.

De architecten hebben een enorme binnentuin ontworpen die bijna het hele dak beslaat. Sommige van de koven zijn dicht beplant met bladhoudende kamerplanten – vandaar de binnentuin in het dak, en zo is het gebouw ook een verticale tuin.

De binnentuin is uitgerust met een klimaatgestuurde kas die optimale omstandigheden biedt voor de binnenteelt. De daktuin wordt beheerd door sensoren en autonoom geregelde irrigatiesystemen. De ontwerpers integreerden ook andere strategieën die energie opwekken, zoals fotovoltaïsche panelen en windturbines. Deze systemen maken van het dak een autonome energiegenerator.

Eindproducten: ontwerpen en renderings

De mogelijkheden van de locatie van het gebouw in het Oosthavengebied, een deel van Rotterdam dat momenteel een bouwhausse doormaakt, worden onderstreept door het ontwerp van het gebouw. De architecten hebben deze kans aangegrepen om een werkelijk uitstekend kantoorgebouw te creëren. Dat blijkt wel uit het feit dat het gebouw al voor vele internationale prijzen is genomineerd. Het ontwerp van het nieuwe hoofdkantoor is gebaseerd op drie belangrijke principes: flexibiliteit, energie-efficiëntie en klimaatbeheersing. Het gebouw is ontworpen met een klassieke, horizontale uitstraling. Hierdoor oogt de gevel minder volumineus, waardoor er meer natuurlijk licht naar binnen valt. De gevel is bekleed met een speciaal ontworpen stalen gaas dat dient om de lucht te filteren en tegelijkertijd een subtiele textuur creëert. Dit gaas is bovendien in hoge mate recyclebaar, waardoor het een milieuvriendelijk bouwmateriaal is.

3D model van Rotterdams iconische Blauwbrug.

Het model toont het gebouw van buiten en een detail van het interieur. Het model laat ook zien hoe de Blauwbrug is veranderd in een binnentuin en hoe deze is verbonden met het interieur van het nieuwe hoofdkantoor. De Blauwbrug is een van de meest iconische gebouwen van de Nederlandse stad Rotterdam. De voormalige scheepswerf aan het water werd getransformeerd tot een modern kantoorgebouw van één verdieping. Dit gebouw wordt nu omgevormd tot een binnentuin, eveneens met een unieke uitstraling. De architecten hebben de betonnen gevel van de voormalige scheepswerf hergebruikt als basis voor een binnentuin. De gevel wordt nu een buitenkamer met een waterpartij, waardoor een unieke binnenomgeving ontstaat. De maquette laat zien hoe deze binnentuin is verbonden met het interieur van het nieuwe hoofdkantoor.

Conclusie

Het nieuwe gebouw zal dienen als hoofdkantoor voor Unilever, een van de grootste bedrijven ter wereld, met een omzet van 60 miljard euro en meer dan 50.000 werknemers. Het nieuwe gebouw komt in het Oosthavengebied van Rotterdam, een deel van de stad dat momenteel een bouwhausse doormaakt. De kans om een werkelijk uitstekend kantoorgebouw te realiseren blijkt uit de shortlist voor vele internationale prijzen. Bij het ontwerp van het gebouw staan flexibiliteit, energie-efficiëntie en klimaatbeheersing centraal. De architecten hebben een gebouw ontworpen dat minder volumineus lijkt, waardoor er meer natuurlijk licht naar binnen valt. Het gebouw is bekleed met een speciaal ontworpen stalen gaas dat dient om de lucht te filteren en tegelijkertijd een subtiele textuur creëert. De gevel is nu veranderd in een buitenkamer met een waterpartij, waardoor een unieke binnenomgeving ontstaat.